top of page

Що таке дизентерія? Як захиститися від захворювання

  • Фото автора: Андрій Зубович
    Андрій Зубович
  • 27 черв.
  • Читати 2 хв

Дизентерія – це одне з найпоширеніших захворювань у групі гострих кишкових інфекцій. Збудниками дизентерії є шигели – бактерії, які за зовнішнім виглядом нагадують палички.


Існує кілька основних видів шигел, що викликають бактеріальну дизентерію: шигели Григор’єва-Шига, Флекснера, Зонне, Ларджа-Сакса та Штуцера-Шмітца.


Джерелом інфекції є хвора людина або носій бактерій. Передача інфекції відбувається фекально-оральним шляхом – через забруднені руки, їжу або воду.


Інкубаційний період триває від 1 до 7 днів (зазвичай – 2–3 доби). Симптоми захворювання можуть бути різними, залежно від форми перебігу.


Легка форма дизентерії:


  • рідкі випорожнення до 3-4 разів на добу з домішками слизу або невеликої кількості крові

  • задовільний загальний стан

  • нормальна або субфебрильна температура (до 37-37,5 °C)

  • тривалість захворювання – 3-5 днів, іноді до 7-8 днів


Форма середньої тяжкості:


  • температура підвищується до 38-39 °C

  • загальна слабкість, нездужання

  • рідкі випорожнення до 15-20 разів на добу

  • болісні позиви до дефекації (тенезми), наявність слизу, крові, іноді гною


Тяжка форма:


  • температура тіла різко підвищується

  • сильні болі у животі, часті тенезми

  • випорожнення до 20-40 разів на добу, з великою кількістю крові та слизу (нагадують м’ясні помиї)

  • виражена загальна слабкість, сухість язика, зниження пульсу, можливі судоми у дітей, втрата свідомості


У 2-7 % випадків дизентерія, викликана шигелами Зонне або Флекснера, може набути хронічного перебігу. У таких випадках симптоми зберігаються або періодично повторюються протягом тривалого часу. Пацієнти з хронічною формою мають перебувати під наглядом інфекціоніста, а згодом – сімейного лікаря, оскільки становлять небезпеку для оточення як джерело інфекції.


Для попередження поширення дизентерії важливими є:


  • своєчасне виявлення хворих

  • ізоляція (у стаціонарі або вдома)

  • поточна та заключна дезінфекція у вогнищі

  • дотримання правил особистої гігієни

  • санітарно-епідеміологічні заходи


Профілактика дизентерії:


  • ретельно мийте руки з милом після повернення з вулиці, після туалету, перед приготуванням та вживанням їжі, після контакту з тваринами

  • не купуйте продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі

  • не споживайте продукти з порушеними умовами зберігання або з вичерпаним терміном придатності

  • молочні продукти, придбані на фермерських ринках, обов’язково піддавайте термічній обробці

  • овочі, фрукти та ягоди мийте під проточною водою, а для дітей – обдавайте окропом

  • для пиття та приготування їжі використовуйте лише кип’ячену або бутильовану воду

  • дотримуйтеся санітарних вимог під час приготування страв – ретельно проварюйте або просмажуйте продукти

  • своєчасно прибирайте сміття, харчові залишки, не допускайте появи мух, тарганів і гризунів

  • уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційного захворювання


У разі появи симптомів дизентерії не займайтеся самолікуванням. Негайно зверніться до лікаря.


Бажаємо вам здоров’я!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Telegram
  • Viber
bottom of page