top of page
  • Фото автораМедиторія

Оновилися правила закупівель закладами охорони здоров’я продуктів харчування та ліків

Оновлено: 6 бер.

1 та 14 березня набувають чинності чергові зміни до постанови КМУ від 12 жовтня 2022 р. № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування».


Які постанови КМУ вносять зміни:


Розширено додаток до Особливостей (зміни запроваджуються постановою №34).


  • Заклади охорони здоров’я раніше також здійснювали закупівлі лікарських засобів, що входять у Додаток Особливостей, вартістю понад 50 тис грн, виключно через запит пропозицій постачальників. Проте перелік таких лікарських засобів істотно розширено. З'явилися, наприклад, інсуліни, імуноглобуліни чи вакцини проти гепатиту та сказу. З 1 березня замовникам доведеться закуповувати їх через Prozorro Market.


Оновилися правила закупівлі продуктів харчування (зміни запроваджуються постановою № 131)


  • Закупівля продуктів харчування, включених у Додаток 2 до Особливостей, здійснюється виключно із застосуванням запиту пропозицій постачальників, якщо вартість закупівлі становить 100 тис грн і вище. До переліку продуктів харчування входять яйця столові курячі, зернові культури та картопля овочі, фрукти, м’ясо, молочні продукти, макарони, крупи тощо.


Звертаємо увагу!


Коли закупівля через електронний каталог не відбулася, замовник може провести відкриті торги, не збільшуючи очікувану вартість закупівлі, або повторно оголосити запит пропозицій постачальників в електронному каталозі.


Коли запит пропозицій постачальників не відбувся – замовник не має права укладати прямий договір.


Що стосується закупівлі товарів (лікарських засобів та продуктів харчування, які не включені до відповідних переліків), то замовник обирає процедуру закупівлі на власний розсуд, керуючись нормами законодавства у сфері закупівель.


Джерело: Всеукраїнське професійне юридичне видання. Автор публікації – адвокат у сфері захисту економічної конкуренції, публічних закупівель Тетяна Руденко.


P.S.: Перелік наших послуг ось тут!

645 переглядів0 коментарів
bottom of page