top of page
Фото автораМедиторія

Вірус віспи мавп «завітав» в Україну

Сьогодні (15 вересня) в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп.


За словами пацієнта, він не мав контактів із хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Тим не менш, поява симптомів захворювання і попередні результати збору епідеміологічного анамнезу вказують на те, що пацієнт був інфікований у одному з великих міст країни. Із симптомів захворювання у нього спостерігається підвищена температура та висип на тілі.


Наразі область реєстрації випадку не оприлюднюється.


Сьогодні у світі є три вакцини проти віспи мавп, проте їх виробництво та запаси дуже обмежені. В Україні необхідності у вакцинації проти мавпячої віспи немає. Крім того, Всесвітня організація охорони здоров’я поки що також не рекомендує масову вакцинацію.


Нагадуємо, запобігання розвитку хвороб і контроль над ними передбачені Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами. Також Україна як член ООН приєдналася до реалізації Цілей сталого розвитку, що передбачає формування відповідних програм громадського здоров’я. Перший крок до цих змін – прийняття законопроєкту № 4142 «Про систему громадського здоров’я», який ВРУ вже ухвалила у другому читанні (наразі документ ще не оприлюднено).


Джерело: МОЗ України


129 переглядів0 коментарів

تعليقات


bottom of page