top of page
Фото автораМедиторія

Референтні ціни на медичні препарати, які закуповуються за бюджетні кошти: що це означає?

Ускладнення логістики, зміна курсу гривні до долара та євро, зростання вартості палива – все це призвело до росту цін на лікарські засоби. Крім того, фіксуються випадки, коли фармкомпанії з ексклюзивним правом на продаж препаратів в Україні необґрунтовано підвищують ціни.


Що таке референтне ціноутворення?


Це встановлення максимальних та мінімальних цін на ліки відповідно до вартості таких же препаратів, зареєстрованих у Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії та Угорщині.


Наразі більшість лікарських засобів закуповуються за бюджетні кошти за заявницьким принципом, тобто без обґрунтування вартості препарату. А держрегулювання цін встановлене на лише деякі ліки, що входять до Нацпереліку лікарських засобів.



Документом запроваджується державне регулювання цін шляхом встановлення граничних оптово-відпускних цін на основі референтного ціноутворення на лікарські засоби, що зареєстровані в Україні, а також включені до Національного переліку та щодо яких проведена державна оцінка медичних технологій, за результатами якої лікарські засоби також можуть закуповуватись за кошти державного бюджету (крім тих, для яких рекомендовано укладення чи продовження дії (пролонгації) договорів керованого доступу).


Фактично цей механізм дозволить порівнювати вартість ліків, які пропонують постачальники з вартістю препаратів у вищенаведених країнах ЄС. Відповідно не закуповувати за кошти бюджету препарати за завищеними цінами та зберегти їх доступність для людей.



Джерело: МОЗ України, фейсбук-сторінка голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького


109 переглядів0 коментарів

Comentários


bottom of page