top of page
Фото автораМедиторія

Як лікарю дізнатися про психіатричний діагноз пацієнта?

Дані про психіатричні діагнози – це чутливі дані та є конфіденційною інформацією. Тож доступ до них в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) обмежений, має рівні доступу та неможливий без згоди самого пацієнта.


Лише медичний працівник, який зареєстрував такий запис, має безумовний доступ до такого запису. Решта ж, зокрема сімейний лікар, не знатимуть про існування таких записів, аби уникнути розголошення інформації про наявність у пацієнта чутливого діагнозу. 


Інші ж медичні працівники можуть мати потребу ознайомитися з медичними даними пацієнта щодо психіатричного діагнозу.


У цьому випадку вони мають подавати запит на доступ до чутливих медичних даних пацієнта, що міститься в ЕСОЗ. Медичний працівник отримає доступ на 30 днів лише за повної згоди пацієнта або його законного представника, яка передбачає:

  • роз’яснення пацієнту (або його уповноваженої особи) навіщо лікарю потрібні дані про психіатричний діагноз

  • написання пацієнтом або його законним представником письмової згоди на доступ до чутливих даних

  • створення дозволу на доступ до відповідної групи чутливих даних у ЕСОЗ (в цьому випадку до групи чутливих даних щодо психіатричного діагнозу)

  • підтвердження створюваного доступу до даних з боку пацієнта або його законним представником відповідно до наявного методу автентифікації

Медичні працівники зобов'язані не розголошувати дані, доступ до яких отримали під час виконання обов'язків, не переглядати їх, якщо це не пов'язано з лікуванням, надавати на прохання пацієнта виписку з електронної системи та проходити професійні навчання щодо роботи з персональними даними.


Нагадуємо, нещодавно ми писали про зміни у веденні документації з протидії ВІЛ-інфекції та СНІДу.


Джерело: НСЗУ 


P.S.: Перелік наших послуг ось тут!

452 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page